zakázková truhlárna
Úvod > Velikonoční recepty > Ostatní recepty

Ostatní velikonoční recepty

Banánový beránek

Ingredience:
25O g polohr. mouky
15 dkg cukru
25O g tuku
25O g rozmixovaných banánů
4 vejce – žloutky + bílky – sníh
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr

Postup:
V míse utřeme tuk s cukrem do pěny a postupně vmícháme žloutky.Přidáme rozmixované banány a mouku s prdopečem. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, lehce promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Staročeský velikonoční bochánek

Ingredience:
50 dkg polohrubé mouky
12 dkg másla
12 dkg jemného krystalového cukru
2–3 žloutky
30 g kvasnic
1 lžička soli
2,5 dcl mléka
hrst hrozinek
1 lžíce oloupaných vlašských ořechů
1 lžíce oloupaných a spařených mandlí
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky rumu
1 vejce na potření

Postup:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (část mandlí dáme stranou na posypání hotového bochánku). Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučený vál a rukama ještě propracujeme v hladkou tužší a poddajnou hmotu. Zakryjeme utěrkou a na teplejším místě necháme kynout. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme 2 malé zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku). Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátků mandlí a dáme do středně vyhřáté trouby. Po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly. Po upečení pocukrujeme. Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek spravně upečený.

Velikonoční perníčky

Ingredience:
100g tuku
400g moučkového cukru
4 lžíce medu
4 vejce
1kg hladké mouky
lžička tlučeného fenyklu
lžička mleté skořice
půl kytičky badyánu (nemusí být)
2 lžičky jedlé sody
tuk na plech
žloutek na potření

Postup:
Tuk cukr a med rozehřejeme, necháme vychladnout a vmícháme celá vejce. Na vál si připravíme přesátou mouku se sodou a uvedeným kořením a přidáme rozehřáté suroviny. Vypracujeme těsto. Hněteme tak dlouho až je lesklé.

Pak vyválíme z těsta na stéblo silný plát a vykrajujeme tvary (vajíčka, slepičky, beránky a pod). Pečeme na vymaštěném plechu nebo na pečícím papíru v horké troubě. Ihned po vyjmutí perníčky ještě na plechu potřeme rozšlehaným žloutkem.

Mírně vychladlé sejmeme z plechu a studené zdobíme různými polevami. Také je můžeme slepovat různými náplněmi, vždy dva stejné tvary k sobě.

Čokoládové velikonoční hnízdo

Ingredience:
14 vejce
100 g cukru krupice
60 g hladké mouky
50 g hrubé mouky
4 lžičky oleje
50 g kakaa

na krém:
2 kelímky smetany na šlehání
50 g nugety
120 g čokolády na vaření
na zdobení:
100 g čokolády na vaření
110 g marcipánu (mléčné modelovací hmoty)
50 g kakaa
potravinářské barvivo

Postup:
Oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem. Pak zlehka vmícháme žloutky s olejem a pak i obě mouky s kakaem. V kulaté formě pečeme 30 minut při 180°C. Hotový korpus vykrájíme do tvaru hnízda. Vyšlehanou smetanu zlehka smícháme s rozpuštěnou čokoládou a nugetou, krémem promažeme hnízdo (lze prokapat i šťávou z kompotu či alkoholem) a necháme ztuhnout. Zbytkem krému potřeme povrch dortu, který pak polepíme hoblinkami čokolády a zaprášíme kakaem. Dovnitř vložíme žluté kačenky a vajíčka z marcipánu.

Řecká velikonoční buchta

Ingredience:
60 g droždí
125 ml vlažného mléka
100 g cukru
1 kg polohrubé mouky
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
250 ml vlažné vody
200 g sezamových semínek
5 vajec uvařených natvrdo a obarvených na červeno
1 bílek
olej
sezamová semínka

Postup:
Droždí smícháme s mlékem, cukrem a necháme 10 minut kynout. Přidáme 125 g prosáté mouky, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout do druhého dne. Kvásek smícháme s ostatní moukou, přidáme sůl, pomerančovou kůru, vodu a mícháme nejméně 10 minut. Dvě třetiny vyválíme na dlouhý hladký 5 cm silný pecen a položíme na plech (plech předtím vymažeme olejem a hustě posypeme sezamovými semínky). Ze zbylého těsta vyválíme 2 tenké proužky, dlouhé jako pecen. Obalíme je sezamovými semínky, obložíme jimi pecen a přitlačením spojíme. Vejce vmáčkneme kolmo do pecnu, pecen potřeme žloutkem, posypeme sezamovými semínky, přikryjeme a necháme 3 hodiny kynout. Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme 50 minut.

Řecké velikonoční sušenky

Ingredience:
2 a čtvrt hrnku hladké mouky
čtvrt lžičky soli
1 a čtvrt lžičky prášku do pečiva
1 hrnek moučkového cukru
půl hrnku rozpuštěného másla
půl lžičky vanilky (prášek nebo pár kapek vanilkové esence)
1 lžíce mléka
1 vejce

na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléka
3 lžíce sesamových semínek

Postup:
V míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva. Ve druhé míse smícháme cukr a rozpuštěné máslo, přidáme vanilku, mléko a vejce a promíchejte. Pak přidáme mouku se solí a pořádně zpracujeme. Z těsta oddělujeme lžící vždy kousek a na pomoučeném vále z něj vyválejte šulánek. Konce zmáčkneme dohromady - tvoříme kolečka a různé další tvary. Dáme na vymazaný plech, potřeme žloutkem s mlékem, posypeme sezamem a pečeme 13 až 15 minut, dokud nezhnědnou. Pak necháme vychladnout.

Velikonoční celta

Ingredience:
500 g hladké mouky
150 g cukru
150 g másla
sůl
1 vejce
3 žloutky
vanilkový cukr
40 g droždí
citrónová kůra
2-2,5 dl smetany
sníh ze 3 bílků
300 g sušených švestek
50 g perníku
máslo na polití

Postup:
Mouku mírně osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, strouhanou citrónovou kůru a smetanou zaděláme těsto, které vyválíme. Placku položíme na vymazaný plech, potřeme ji sněhem z bílků, posypeme předvařenými vypeckovanými nadrobno pokrájenými sušenými švestkami, poprášíme strouhaným perníkem, postříkáme rozpuštěným máslem a upečeme. Pak necháme vychladnout a nakrájíme.

Velikonoční věnec

Ingredience:
250 ml mléka
30 g droždí
3 žloutky
100 g cukru
500 g polohrubé mouky
1 lžíce rozinek
110 g másla
1 vanilkový cukr
1/2 lžíce strouhané citronové kůry
mouka na vál
1 vejce na potření
moučkový cukr na posyp

Postup:
Připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a lžíce mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. Když těsto zhoustne, hněteme je tak dlouho, až se nechytá válu. Poté zapracujeme rozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50 minut. Z těsta vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce. Věnec dáme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku a necháme 20 minut kynout. Pak potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C, až se těsto zapeče zmírníme teplotu na 175°C a dopečeme.

Kuře s velikonoční kopřivovou nádivkou

Ingredience:
1 kuře
sůl
1 lžíce másla
na nádivku: 300 g uzeného vepřového masa + 100 g anglické slaniny + 4 vejce + 1 miska nasekaných mladých kopřiv + trochu nasekané petrželky + muškátový oříšek + mletý černý pepř + 1 hrnek mléka + sůl + 4-5 rohlíků + 4 vejce uvařená natvrdo

Postup:
Kopřivy očistíme a natrháme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme v misce nasáknout mlékem. Uzené maso nakrájíme na kostičky, slaninu na plátky a uvařená vejce také na plátky. Do misky s rohlíky přidáme maso, kopřivy, petrželku a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového oříšku. Směs zalijeme 4 rozšlehanými vejci a promícháme. Předehřejeme troubu na 200°C. Kuře omyjeme, osušíme a osolíme, vnitřní dutinu kuřete i prostor pod kůží na prsou naplníme jednou částí nádivky. Dolní otvor zašijeme, nohy kuřete svážeme k sobě a položíme jej do pekáče s máslem a dáme péct. Druhý pekáč vyložíme pečicím papírem, pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny, na to dáme asi polovinou zbylé nádivky, poklademe kolečky uvařených vajec a nakonec zakryjeme zbylou nádivkou. Každou čtvrthodinu kontrolujeme kuře a podléváme vypečenou šťávou (kuře se bude péct asi 30 minut při 200°C, pak zmírníme teplotu na 170°C). Přidáme pekáč s nádivkou a pečeme asi ještě 45 minut. Nádivku je lepší péct zvolna, proto je lepší přidat pekáček do trouby až poté co u kuřete snížíte teplotu. Podáváme s nádivkou nakrájenou na plátky a bramborem.

Plněná velikonoční vejce

Ingredience:
30 dkg mouky
20 dkg rostlinného másla
75 g práškového cukru
1 žloutek
2 lžíce smetany

na náplň: 2 balíčky instantního čokoládového krému + 15 cl horkého mléka + 6 lžic rumu + 10 dkg rostlinného másla + 10 dkg rozinek + 4 dkg strouhaného kokosu
na polevu: 1 bílek + 20 dkg moučkového cukru + 3 lžíce instantního čokoládového prášku

Postup:
Smícháme mouku, rostlinné máslo a cukr, přidáme žloutek rozmíchaný ve smetaně a těsto necháme chvilku odpočinout. Pak jej vyválíme, vytvarujeme na vnější stranu polévkových lžic a upečeme i se lžícemi v předehřáté troubě přibližně 10 až 15 minut. Upečené sejmeme ze lžic a necháme vychladnout. Připravíme náplň smícháním potřebných surovin a naplníme poloviny vajec, které pak spojíme. Bílek ušleháme do pěny, vmícháme cukr a čokoládový prášek. Takto připravenou polevou pak pomocí zdobičky lemujeme spoje a zdobíme podle fantazie.